Vrijdag 5 juli 2024: Johan Hamelink (Zaamslag), Rolf Wolfensberger (Terneuzen) en Marcel Mangnus (Hulst)

*Datum: Vrijdag 5 juli 2024
*Aanvang: 20:00u 
*Prijs: €12,-
*Kaarten te koop aan de kassa

 
óf via reserveren: vooraf, via orgelconcertenhulst@gmail.com en door het entreebedrag van €12,- per persoon over te maken op rek.nr. NL14RABO 0152 3157 99 ten name van St. Internat. Zomerorgelconcerten. Graag willen wij u aanbevelen op deze wijze vooraf te betalen. Vermeld in de omschrijving het betreffende concert en uw naam/namen (indien u voor meerdere personen reserveert)
 
 
  
 
 
 
 
 
Programma

Johan Hamelink

* Camille Saint-Saëns (1835-1921)                                                  

- Fantaisie nr. 3 in C (1919)                                                               

(Très modéré-Allegro-Andantino-Mouvement modéré-Allegro non troppo-Très modéré)

* Daan Manneke (1939-)                                                     

- Vijf versetten over Te lucis ante terminum (de Avondzang)                      

* Jehan Alain (1911-1940)                                                                           

- Litanies

------------------------

Rolf Wolfensberger

* Dick Koomans (1958-)                                                                               

- Basso Ostinato (1992)

* César August Franck (1822-1890)                                                            

- Cantabilé uit Trois Pièces (1878)

* Henri Mulet (1878-1967)                                                                          

- Vitrail uit Esquisses Byzantines (1914/19)

-------------------------

Marcel Mangnus

* Robert Schumann (1810-1856)

            - Fuga über den Namen BACH in Bes (opus 60 nr. 1)                                   

            - Canon in C (opus 56 nr. 1)                                                              

* Johann Sebastian Bach (1685-1750)                                                                    

- Toccata en Fuga in C BWV 566

  
CV's
 

Johan Hamelink (1975) studeerde orgel bij achtereenvolgens Wim de Ruyter, Everhard Zwart, Ab Weegenaar, en Peter Van de Velde. Improvisatielessen ontving hij van Jan Bonefaas en Gijsbert Lekkerkerker. Bij Charles de Wolf orienteerde hij zich op de grote orgelwerken van Liszt en Reger. Hij deed mee aan verschillende orgelconcoursen in o.a. Maasluis, Elburg, en Steenwijk. Ook was hij jarenlang vaste organist van het Bovenkerkkamerkoor uit Kampen o.l.v. Ab Weegenaar.  

Op het Standaart-orgel In de voormalige Gereformeerde kerk (thans Podium) van Zaamslag nam hij een orgel-cd op met werk van Bach, Peeters, Vierne, Franck, en Zwart.

Hij was organist in Kampen (Lutherse en Broederkerk), PKN-kerk in Axel, en momenteel in de PKN-kerk in Zaamslag.

 

Rolf Wolfensberger (1966) groeide op in Terneuzen. Na de middelbare school studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam; orgel bij Jacques van Oortmerssen, en piano bij Ronald Brautigam. Van twee eindexamens van destijds zijn sinds kort opnamen te vinden op Youtube.

Hij was bijna dertig jaar werkzaam in de hoofdstad. Hij was als organist in dienst van de gemeente Amstelveen bij begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel. Het Gaasperdams Gemengd Koor had jarenlang een trouw begeleider aan hem op piano en orgel bij repetities en concerten.

Van jong af verzorgde hij orgelspel in zondagse erediensten in verscheidene kerken. Dertig seizoenen lang speelde hij de maandelijkse viering in museum ‘Ons lieve Heer op Solder’ te Amsterdam. Sinds hij (weer) woonachtig is in Terneuzen assisteert hij Marcel Mangnus in de Basiliek waar nodig.

Op 7 september a.s. presenteert de Oudheidkundige Kring Hulst een lijvig ‘Basiliekboek’. Onder de 17 auteurs levert Wolfensberger ook een bijdrage. De beschilderde luiken aan het Isoré-orgel worden door hem uitvoerig besproken.

 

Marcel Mangnus (Hulst, 1986) volgde zijn muzieklessen aan de Zeeuwse Muziekschool te Hulst. Hier kreeg hij o.a. orgelles van Jos Vogel. Ook volgde hij solfègeles en koorzang aan de Stedelijke Muziekacademie te Sint-Niklaas. Na zijn middelbare schoolperiode studeerde Marcel verder aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij orgeldocent Ignace Michiels.

In 2007 behaalde hij zijn Bachelordiploma Uitvoerend Musicus en in 2009 schreef hij zijn scriptie en presenteerde zijn eindproject. In 2010 behaalde Marcel zijn Masterdiploma Uitvoerend Musicus (Orgel). Tevens behaalde hij het diploma Lerarenopleiding in de muziek (Muziekpedagogie). Marcel volgde masterclasses bij Kees van Eersel en Sietze de Vries.

Marcel Mangnus is sinds 2010 organist-titularis van de H. Willibrordus-basiliek te Hulst, waar hij het historische Frans-barokke Loys Isoré-orgel uit 1610-1612 bespeelt. Hij is de vaste begeleider van het Basiliekkoor, het Dameskoor van de Basiliek en de Cantorij der Basiliek. Van 2010 t/m 2022 was hij tevens werkzaam als organist van de H. Henricuskerk te Clinge (Onderhorst-orgel, 1763). Hij werkte als organist mee aan diverse radio- en tv-opnames. Daarnaast is Marcel muzikaal adviseur van de Stichting Orgelconcerten Hulst en van de Koorkring Zeeuws-Vlaanderen.