Pieter Dirksen

Zaterdag 3 juli 2021: Pieter Dirksen
 
Pieter Dirksen, specialist op het gebied van oude muziek, verzorgt het openingsconcert van de 46e Orgelcyclus Hulst 2021.
 
 
*Datum: Zaterdag 3 juli 2021
*Aanvang: 20:00u
*Prijs: €10,-
*Kaarten te koop aan de kassa

óf via reserveren: vooraf, via orgelconcertenhulst@gmail.com en door het entreebedrag van €10,- per persoon over te maken op rek.nr. NL14RABO 0152 3157 99 ten name van St. Internat. Zomerorgelconcerten. Graag willen wij u aanbevelen op deze wijze vooraf te betalen. Vermeld in de omschrijving het betreffende concert en uw naam/namen (indien u voor meerdere personen reserveert)
 
 
 
 
 
 
Programma

Heinrich Scheidemann (c.1595-1663)
*Praeambulum in d
*Ach Gott, vom Himmel sieh darein

Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621)         
*Mein junges Leben hat ein End (SwWV 324)
                                 
Dietrich Buxtehude (1637-1707)                      
*Praeludium in D (BuxWV 139)
*Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (BuxWV 196)
*Ein feste Burg ist unser Gott (BuxWV 184)

François Couperin (1668-1733)            
uit de ‘Messe pour les Paroisses’:                    
*Et in terra pax
*Tierce en Taille
*Offertoire sur les Grands Jeux

Johann Sebastian Bach (1685-1750)   
*O Lamm Gottes unschuldig (BWV 656)        
*Fuga in d (BWV 539/2)
*Praeludium & Fuga in C (BWV 547)

CV

Pieter Dirksen geeft recitals op orgel en clavecimbel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, welke onderscheiden werd met een Praemium Erasmianum. Verder zijn met name zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Sinds 2006 is hij lid van de wetenschappelijke raad van het gerenommeerde Bach-Jahrbuch. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, de Franse ‘klassieke’ traditie, het mediterrane repertoire en Domenico Scarlatti. Voortdurend muziekwetenschappelijk onderzoek en bronnenstudies verlenen de interpretaties van Pieter Dirksen een bijzondere kwaliteit.

Pieter Dirksen is lid van Combattimento en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler verleent hij verder zijn medewerking aan diverse andere orkesten en ensembles en speelt regelamtig met Opera Zuid. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en werkte hij mee aan tal van opnames. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Cd-opnames verschenen van hem met muziek van Sweelinck (Edison 2003), Scheidemann, Froberger, Louis Couperin, Böhm, Vivaldi, Bach (Kunst der Fuge, Goldbergvariaties, Gambasonates).

Pieter Dirksen bespeelt een clavecimbel van Sebastiàn Nunez.